FAQ

Er wordt veel geschreven over het ontharden van water.
De meest gehanteerde methode om dit te doen is door middel van een waterontharder op basis van ionenuitwisseling.

Alle waterontharders die goedkoopste-waterontharder.nl verkoopt werken op basis van deze techniek. 
Waarom? Omdat dit de meest efficiënte, betrouwbaarste en goedkoopste techniek is om uw water volledig te ontharden.

 

Ondanks de grote hoeveelheid informatie welke reeds te vinden is over waterontharders ontvangen we regelmatig vragen hierover.
De belangrijkste staan hier onder opgesomd.

Heeft u ondanks deze FAQ nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op!

Wat is hard water?
In het drinkwater in Nederland zitten diverse mineralen waaronder Calcium en Magnesium. Bij hard water houdt dit in dat de mineralen Calcium en Magnesium in grotere getale aanwezig zijn dan bij zacht water.  De mineralen Calcium en Magnesium zetten zich hier bij af in de vorm van kalkaanslag op bijv. tegels, kranen en wastafels.
Hoe meer Calcium en Magnesium zich in het water voordoen des te harder het water. De Hardheid van het water in Nederland drukken we uit in graden DH (Duitse Hardheid) en verschilt per regio. Hierbij is 0⁰ DH kalkvrij water en dus zacht water.

Wat is zacht water / het ontharden van water?
Calcium en Magnesium zijn zogenoemde positief geladen ionen. Bij het ontharden van water worden deze ionen uitgewisseld met Natrium of Kalium ionen welke zich in de harsfles van uw ontharder bevinden. De Natrium of Kalium ionen zijn gebonden aan de hars in uw harsfles en het harde water loopt langs deze hars, waardoor het uitwisselingsproces start. Bij dit uitwisselingsproces wordt van hard water, zacht water gemaakt.


Wat is regenereren?
Wanneer alle in de harsfles aanwezige Natrium of Kalium ionen uitgewisseld zijn, dient de harsfles gespoeld of geregenereerd te worden.
Bij volledige uitwisseling is de hars in de fles "uitgeput" en niet meer in staat om zacht water te produceren.
Bij regeneratie wordt door middel van pekelwater, wat aanwezig is onder in het zoutreservoir, de harsfles gespoeld en hechten de Natrium of Kalium ionen zich weer aan de hars in de harsfles.
Wanneer deze spoeling voltooid is kan de ontharder weer volledig zacht water produceren en begint het gehele proces weer van voor af aan.

Wat is volumegestuurd met tijd uitgestelde regeneratie?
Al onze ontharders met een elektronische stuurklep zijn zogenaamde volumegestuurde ontharders met tijd uitgestelde regeneratie.
Bij deze ontharders meet de stuurklep het totale waterverbruik wat door de ontharder is gegaan. Wanneer de stuurklep het totale waterverbruik gemeten heeft tussen een regeneratie zal hij de reservecapaciteit aanspreken en beginnen te regenereren op de door u ingesteld tijd. 
Standaard staan onze ontharders op een regeneratie om 02:00 's nachts. Dit is gedaan omdat rond deze tijd er meestal geen waterafname is.

Kan ik wel water gebruiken tijdens een regeneratie?
Ja, u kunt gewoon water gebruiken tijdens een regeneratie. Echter als u waterafname heeft gedurende een regeneratie dan zal dit hard water zijn.

Hoe lang duurt een regeneratie?
Afhankelijk van de grootte van de harscilinder duurt een regeneratie tussen de 30 en ca. 50 min.

 

Heb ik helemaal geen vlekken meer met zacht water?
Nee, volledig onthard water kan alsnog vlekken op chromen kranen en glas achterlaten. Dit zijn echter geen kalkvlekken (Het water is immers onthard) maar vlekken die kunnen ontstaan vanwege de overige stoffen die aanwezig zijn in water. Het ontstaan van deze vlekken is per regio, waterhardheid en soort ondergrond verschillend.
Om dit te voorkomen of tot een minimum te beperken wordt aangeraden de resthardheid in te stellen op 3⁰DH. 
Water met een hardheid t/m 3⁰DH zal geen zichtbare kalkaanslag geven en de kans op overige vlekvorming tot een minimum beperken. De resthardheid is instelbaar met het mengventiel.
Mochten er vlekken ontstaan dan kan dit voorkomen worden door deze delen droog te maken vóórdat deze opgedroogd zijn. Zijn de vlekken al opgedroogd, maak deze dan nat en droog ze daarna direct met schone/droge microvezeldoek.

Is een waterontharder volledig onderhoudsvrij?
Een waterontharder is bijna geheel onderhoudsvrij. 
U dient een enkele keer per jaar het zoutreservoir bij te vullen met zouttabletten. Dit kan gedurende het jaar op ieder gewenst tijdstip uitgevoerd worden. U hoeft hiervoor niet te wachten totdat het zoutreservoir geheel leeg is.
Daarnaast adviseren wij om het zoutreservoir jaarlijks schoon te maken, de hars te spoelen met harscleaner en uw instellingen te controleren.
Deze werkzaamheden zijn zeer eenvoudig en kunt u volledig zelf uitvoeren. In de door ons meegeleverde handleiding staat omschreven wat u hiertoe dient uit te voeren.
Hierdoor houdt u de kosten laag en geniet u optimaal van zacht water.
Alle materialen benodigd voor onderhoud zijn verkrijgbaar in onze webshop.

 

Is zacht water slecht voor mijn leidingen?
Nee, zacht water is niet slecht voor uw leidingen. Er is onderzoek gedaan door de TNO waarin gesteld wordt dat zacht water niet meer of minder corrosief is voor koperen leidingen.
Wel stellen bijv. sommige CV ketel fabrikanten dat hun CV ketel niet gevuld mag worden met zacht water. Mocht u uw CV systeem gaan vullen of bijvullen volgt u dan de handleiding van uw CV ketel fabrikant. 
Mocht u willen vullen met hard water dan is dit zeer eenvoudig uit te voeren middels de aanwezige bypass op uw ontharder.

Komt met het uitwisselingsproces zout in mijn water terecht?
Tijdens het uitwisselingsproces komt Natrium of Kalium op de plaats van Calcium en Magnesium waardoor er zacht water ontstaat.
De hoeveelheid Natrium welke in het water komt is ca 8 milligram per ⁰DH afname per Liter water.
Dit betekent dat bij 5 ⁰DH afname er 40 milligram natrium per Liter water toegevoegd wordt. 
Standaard zit er in al het Nederlands kraanwater 20 a 30 milligram Natrium per Liter. Maximaal mag er in Nederlands kraanwater 150 milligram Natrium per Liter bevinden. Kijkende naar de berekende 40 milligram + 30 milligram standaard komt dit niet boven de vastgestelde maxima uit.
In het gebruik zult u deze lichte toename van de hoeveelheid natrium in het het water niet vernemen. Het water blijft gelijk van smaak en zal niet zout smaken.